Oudere werknemers: Hogere leeftijd of gewoon veel meer ervaring?

Afgelopen weken zijn er veel artikelen verschenen over de oudere werkzoekenden. Zoals gebruikelijk is de boodschap steeds opnieuw dat de zoekende ouderen moeilijk werk kunnen vinden. Cijfers laten echter zien dat er dit jaar steeds meer ouderen wel weer aan de slag zijn!
In de periode juli-augustus vonden 10.584 werkzoekende 50-plussers met een WW-uitkering een baan, 31 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal 50-plussers dat met een nieuwe baan uit de WW komt, groeit bovengemiddeld.

Geen feest

“Dat is fantastisch voor de mensen die weer aan het werk kunnen. Maar voor veel oudere werkzoekenden is er nog geen reden om feest te vieren”, laat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) weten.

Onlangs was ik bij een werkgever om over ons aanbod ouderen te praten. Hij reageerde  zoals zovelen dat hij geen ouderen aanneemt. Nu kun je daar heel lang en breed over discussiëren, maar ik vroeg hem naar zijn leeftijd, en hij gaf aan dat hij 61 jaar was. Waarop ik zei dat we in dat geval alleen maar jongeren bemiddelen. Hij begreep mij niet. “Alle kandidaten die ik graag bij u wil voorstellen zijn jonger dan u.” Hij vond deze opvatting creatief. Een frisse, andere blik op de materie. En het opende zijn ogen. Dus kon ik een voorstel doen.

Meer ervaring voor hetzelfde geld

Ouderen zijn aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt vanwege vele redenen. De voordelen weet alleen jij te bedenken. Want jij kent jouw kracht, en de kracht van je werkzoekende. Wat je in ieder geval kunt doen… Ieder bedrijf vraagt voor ongeacht welke vacature vaak om meerdere cv’s. Presenteer vanaf nu twee of drie cv’s waarvan één kandidaat minstens 50 plus is. Dan kan de klant zien dat alle drie de kandidaten precies passen, maar dat de 50plusser veel meer werkervaring heeft dan de andere twee. Dit kan aantrekkelijk zijn voor de klant. Het salaris is in veel gevallen hetzelfde als die van de andere twee. Dus de klant kan kiezen: kies ik voor ervaring of voor iemand die ik moet opleiden. Wanneer de klant deze vraag bij je voorlegt, is het antwoord uit kosten- batenoverweging erg makkelijk te geven. De oudere natuurlijk.

Vergeet je vooroordelen!

Wat kun je nog meer doen? Je eigen vooroordelen eens bekijken. Bijvoorbeeld: De klant zal vast geen ouderen willen aannemen. Echter, pas als je de klant gesproken hebt, weet je wat zijn/haar mening hierover is. En dan nog kan door goede argumenten van beide kanten een mening veranderen. Daar komt jouw kennis en overtuigingskracht te pas. Kijk je naar een papieren leeftijd, of kijk je naar de persoon en wat die kan en weet.

Vaak presenteren wij bij onze prospect dezelfde materie. Juist door er anders naar te kijken maken wij van Tempo-Team het verschil, en kun jij het verschil maken voor de werkzoekende die geen 20 meer is. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de bovengenoemde groei zich doorzet!

Deze blog is geschreven door Philippe van Wersch, hij werkt als projectadviseur in Tilburg, waar hij zich bezig houdt met de bemiddeling van de oudere werkzoekenden vanaf 45 jaar tot voorbij de 65. Je kunt Philippe ook volgen op Linkedin

Reacties

Nog geen reacties, reageer als eerste op dit bericht

Reactie toevoegen

Je e-mailadres wordt niet getoond

Max. 1500 karakters

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees hier meer.
Sluiten

Mijn vacatures aan het bijwerken

Laden